Hoe wordt ik een Web Analist?

Ok, er zijn dus meer Web Analisten nodig in 2007 in Nederland. Dit is de markt niet ontgaan. Er zijn steeds meer mensen die het Web Analytics gat inspringen. Stel dat het jou ook interessant lijkt. Hoe wordt je nu een Web Analist? (let op: dit is geen stappenplan :D)

Jason Burdy stelt: Although there’s a shortage of experienced people to help companies digest this data, with open positions taking months to fill with even a partially qualified candidate, there are also a lot of people trying to get into the space.

Readers and conference-goers frequently ask me how they can get started in the industry. There are, of course, the books, the message boards, Web Analytics Association (WAA), blogs, conferences, and courses, such as what the University of British Columbia offers. But what’s often needed is hands-on experience. Lees de rest hier.

Ja, hands-on ervaring hebben is nu net het probleem. Dat hebben weinig mensen in de Nederlandse markt. Mogelijk wel met een bepaalde tool, maar dat maakt je nog geen WA expert.

Guru Peterson gaat nog wat verder door op dit onderwerp. Mensen moeten volgens Peterson het volgende in zich hebben:

  • Are technology-savvy, but business-minded;
  • Are good at writing, but great at presenting;
  • Are enthusiastic about data, but recognize that not everyone else is;
  • Are patient, but unwavering in their desire to improve the current situation;
  • Are willing to pay their dues, but unwilling to generate great analysis that is ignored;
  • Recognize that reports are a necessary evil, but know the real value is in the analysis

Ook guru Avinash heeft hier een bericht over gepost in dezelfde periode: Seven Skills to Look for in a Web Analytics Manager.

Voor de ge├»nteresseerde heel wat stof om door te nemen. Ori├źnteer je breed, kom in contact met de mensen in de WA markt, volg de belangrijkste blogs en leverancierssites, lees de gebruikelijke boeken en volg wat seminars en lezingen. Veel theorie is er niet te vinden. Het echte werk maak je mee wanneer je in de praktijk voor klanten aan de gang gaat. Succes.